Les Buttes Barn

Les Buttes Barn lies in the grounds of Les Buttes (a 4 bedroom detached house) and dates back to the 14th or 15th Century.  It lay in a state of disrepair and the client wished to stop further deterioration, show off the unique cider press which sat in the central section of the ground floor, and provide some usable accommodation on the first floor. 

The Barn consists of 3 bays, the oldest centre section still had a mud floor and in it sits a cider press dating from 1720.  The North bay would have been the original living accommodation and the south barn with its cobbled floor was a later stable addition. 

The central section of the barn has retained the hard floor and received a "light" restoration that involved little more than stopping the rot and making essential repairs.  This is now the private museum. 

The south and north barns on the ground floor have been retained as garden stores for machinery, and living accommodation in the form of a playroom and a kitchen/lounge has been made on the first floor. 

The playroom features a glass wall overlooking the cider press, which provides a barrier to the "external" space of the museum below. 

The kitchen/lounge area also includes a shower room and it is intended that the accommodation be used as a retreat from the main house for guests, children or indeed adults. 

Externally the barn has been re-pointed with lime mortar with new elm lintols installed to the new windows and doors.  The roof covering has been replaced on a new structure and large roof lights installed.  The lead features that can be seen on the east and west roof slopes are the terminals to passive stack ventilation from the bathroom and museum spaces. 

The final decorative touches are still being added and we look forward to adding more internal and external photos in the summer 2008.