Envoy House

This flagship building for Guernsey Post was undertaken by Dunnell Robertson Partnership on a joint venture with London based GMA Architecture.

Dunnell Robertson Partnership brought their local knowledge and expertise together with London based GMA Architecture’s larger production capability to design and project manage this exciting project.

The building is designed to reflect the two functions of the development i.e. mail and parcel services, and administration to allow modelling of the facades and roofscape, and to create interest through the modulation of the facades.  The main sorting hall is set back from the street boundary to allow postal vehicles access towards the commercial end of the site in terms of surrounding activities whilst the administrative facilities are brought forward to allow building recognition from the main road frontage.  The use of a gently curving roof allows the main long elevations to feature lower eaves lines, to reduce the scale of the building and to create interest.  The main mechanical plant has been mounted at roof level behind acoustic louvres keeping the mechanical plant well away from existing development to avoid any noise disturbance to surrounding properties.

Materials were selected for sustainability, durability and thermal performance as well as ease of maintenance.  The main sorting hall was orientated to avoid the main prevailing winds due to long periods of open doors required throughout the winter period and early mornings.  Administration areas have full glazing to maximise natural light and provide transparency whilst the sorting hall construction maximises thermal retention but provides a view to the public of the operations within the street elevation.  Due to the generation of considerable "paper dust" involved in the sorting operations the main sorting hall was designed with minimal projections and structure to minimise maintenance requirements.